Bitumikermikate on pitkä ikäinen ratkaisu. Erityisesti silloin, kun kiinteistön omistaja pitää huolen katon säännöllisestä huoltamisesta. Koska sitten tietää, että kiinteistön vesikate on saneerausta vailla?

Mikäli vastaat, johononkin seuraavista kysymyksistä ”Kyllä”, on aika ottaa kiinteistön katto lähempään tarkasteluun:

Onko vesikatteen ikä ylittää 20 vuotta?

Katon huollon ja vähintään kertavuotinen visiitti on helppo sivuuttaa. Katolla käydään lähtökohtaisesti liian harvoin. Huoltamattomuus laskee katon elinkaarta huomattavasti, varsinkin alueilla, jossa säävaihtelut ovat rajuja tai kiinteistö on metsän läheisyydessä. Koska viimeistään pitäisi alkaa miettiä saneerausasioita? Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mikäli kate on yli 20 vuotta vanha, olisi sen kunto syytä tarkastaa vuosittain, jotta vältyttäisiin isommilta yllätyksiltä.

Muodostuuko kiinteistön katolle kaasupatteja?

Kaasupatit katolla ovat yksi hälytysmerkki siitä, että vesikatteen rakenteeseen on voinut tulla vuotokohta ja/tai se on irronnut liimauksestaan. Kaasupatit muodostuvat erityisesti kuumalla kesäkelillä, kun kosteus höyrystyy bitumikatteen alla nostaen sen muhkuralle alustastaan.

Kuva: Kun kosteus on päässyt kermin alle, nousee se höyrystymisen myötä patille.

Onko bitumikate rapiseva tai katteen elastisuus on heikentynyt?

Bitumikatteen ominaisuuksiin kuuluu, että se on elastinen, joustava ja sitkeä katemateriaali. Ominaisuuksiensa ansiosta se mukautuu hyvin kattorakenteiden elämiselle.

Elinkaaren loppupäässä bitumikate menettää näitä ominaisuuksiaan, jolloin katteesta tulee koppuraista, jopa murenevaista. Mikäli kate rapisee jalkojesi alla tai se on kovettunutta, piilee siinä riski vuodoille.

Muut ongelmat katolla:

Iso osa katon toimivuutta on toimiva vedenohjaus ja läpivienti- ja saumakohtien pitävyys. Tukkeentuneet kattokaivot, kattoikkunoiden ja -luukkujen läpiviennit ja -tiivisteet, sekä muiden läpivientien kohdat ovat useimmiten ne kohdat, joista katto alkaa tihuuttamaan katteen alle katon rakenteisiin. Pieni vuoto voi olla huomaamaton useammankin vuoden ajan tehden tuhojaan hiljaa.

Mitä tehdä, mikäli yksi tai useampi kohta sopii kiinteistösi tilanteeseen?

Paras väylä on ottaa paikalle vesikattojen ammattilainen arvioimaan tilannetta. Arviokäynnillä saat:

  • Ammattilaisen näkemyksen vesikaton kunnosta ja ongelmakohdista
  • Arvion saneerauksen laajuudesta ja työvaiheista
  • Suosituksen saneerauksen aikaikkunasta (heti, 1-2 vuoden päästä, 3-4 vuoden päästä, yli 5 vuoden päästä)

Varaa maksuton arviokäynti!

Lisätietoja saneerauksista ja arviokäynneistä:

Arto Korventausta, arto.korventausta@katehuolto.fi
p. 040 834 5917

Voit myös täyttää yhteydenottopyyntölomakkeen ja olemme Sinuun yhteydessä.