Miten huolehtia riittävistä toimenpiteistä, jotta vesikatolla olisi mahdollisimman pitkä elinkaari?

Vesikatto on kiinteistön yksi tärkeimmistä osista. Talven raa’at olosuhteet ovat kaikille rakenteille aina rasitus, mutta yleisesti ottaen säävaihtelut kurittavat erityisesti vesikatetta. Katto ottaa vastaan kaiken kesän paahtavasta auringonpaisteesta aina talven paukkupakkasiin ja reiluun lumikerrokseen.  

Bitumikate on pitkäaikainen katevalinta, joka oikein huollettuna kestää useita kymmeniä vuosia. Katemateriaaalina bitumikermit vat itsessään vesitiiviitä ja joustavia, jotka kirjaimellisesti taipuu lähes mihin vain, mutta täysin huolettomasti ei kannata asennoitua. Pienellä vaivalla pystyt pidentämään merkittävästi bitumikatteen elinkaarta.

Huoltotoimenpiteillä pystytään vaikuttamaan merkittävästi bitumikatteen elinkaareen.

Tee ainakin nämä toimenpiteet kaksi kertaa vuodessa

Puhdistus 

Poista katolta kaikki irtoroska harjaamalla (kuten puiden lehdet, neulaset…). Mahdolliset terävät oksat tai muut terävät esineet kerätään käsin. Mikäli katolla on tehty huoltotöitä (LVIS) on syytä huolehtia, ettei katolle jää mitään rakennusjätteitä, ruuveja, nauloja tai muuta vastaavaa. 

Mikäli katolle muodostuu sammalta, poista se mekaanisesti asiaan kuuluvalla sammaleenpoistoaineella. Kaikki ylimääräinen kasvusto on riski vuodoille. Varmista myös veden poistuminen katolta tarkastamalla ja puhdistamalla kaikki kattokaivot ja niiden sihdit.

Katteen tarkistus

Tarkasta ja käy läpi kermien saumat ja ylösnostojen juuret, että ne ovat kiinni kunnolla ja vesitiiviit. Tarkastele läpivientien kohdat, jossa huomio kannattaa kiinnittää sekä kermien ja laippojen, että kaivon laippojen ja kermin väliseen tartuntaan ja tiiveyteen.

Poikkeamat – milloin tulee huolestua?

Kausihuoltoa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota vesikatteen yleiseen kuntoon. Pienet vauriot on syytä korjata heti. Riippuen vaurion laajuudesta, pystyy niitä korjaamaan jopa itsenäisestikin. Jos kohtaat katolla seuraavia poikkeamia, kannattaa katon kunto tarkastaa laajemmin mahdollisten vuotoriskien ehkäisemiseksi ammattilaisen toimesta:

  • Bitumikermeihin muodostuu kaasupatteja
  • Kermin pinta halkeilee
  • Saumat irvistelevät
  • Erilaiset laajemmat sirotepuutokset (, jossa bitumi näkyy, pintasirote on vähentynyt isolta alueelta ilman mekaanista vauriota.)

Kysy lisää asiantuntijaltamme, millaisia toimenpiteitä poikkeamat vaativat. Teemme maksuttomia arviokäyntejä mahdollisen saneeraustarpeen selvittämiseksi.

Huolletulla katolla ei kasva ylimääräisiä kasvustoja ja veden poistuminen on turvattu.

Epäiletkö, että kattosi olisi saneerausta vailla? Pyydä maksuton arviokäynti saneerauskohteeseen

Mikäli kiinteistösi katto on viime vuosi tuhannelta, on aika alkaa miettimään saneerausta, ennen kuin vesi tulee läpi.

Teemme maksuttomia arviokäyntejä kiinteistöihin, joissa on yli 500 neliön kattopinta-ala. Arviokäynnillä tarkistamme katon pintapuolisesti, sekä käymme yhdessä läpi vesikaton rakenneratkaisuja, mahdollisia riskirakenteita, sekä muita saneerauksessa huomioon otettavia yksityiskohtia.


Katehuolto – kattavaa urakointia jo yli 40 vuoden ajan

Näin asiakkaamme ovat sanoneet meistä.

“LAADUKAS: Parempaa kuin kilpailijoilla. Suomalaiset tuotteet. Vähän työvirheitä.”

Katehuollon asiakas, Tampere

“KILPAILUKYKYINEN:
Hyvä hinta/laatusuhde. Ei tingi laadusta.”

Katehuollon asiakas, Helsinki


Varaa maksuton arviokäynti:


    500 m2 - 1999 m22000 m2 - 4999 m2yli 5000 m2