Uudiskohde Tampere – Laukontorin Saunapaviljongin viherkatto hurmaa keskellä kaupunkia

Viherkatot nostavat suosiotaan – Laukontorin Paviljonki sai oman maksaruohohuntunsa  

Yleisesti ajatellaan, että viherkatot ovat Suomessa harvinaisuus, mutta todellisuudessa viherkattojen suosio on noussut. Tampereella on asennettu viherkattoja useille eri alueille kiihtyvään tahtiin. Isoja viherkattoalueita löytyy tällä hetkellä mm. Hervannasta ja Vuoreksesta. Yksi uusi Tampereen maamerkki Laukontorin Paviljonki, tuo viherkattorakentamisen keskelle kaupunkia.

Saunapaviljongin viherkattorakentaminen on alkanut jo suunnitteluvaiheesta: ”Jotta viherkattorakenteesta saadaan toimiva, täytyy se ottaa suunnittelussa huomioon jo varhaisessa vaiheessa. Suurempi painokuorma katolla ja alusrakenteet poikkeavat perinteisestä vesikattorakentamisesta.” summaa Tampereen Katehuollon toimitusjohtaja Arto Korventausta viherkattorakentamisen kulmakiviä.

Viherkattojen suunnittelussa laadukas vedeneristys ja juurisuojaus ovat kaiken perusta. Vedeneristystä suunniteltaessa otetaan huomioon erityisesti juuriston aiheuttamat riskit. Käytännössä se tarkoittaa erityisesti viherkatoille suunniteltuja kermikatteita. Vedeneristys toteutetaan pääosin hitsattavilla suomalaisilla bitumikermeillä, jotka kestävät hyvin säävaihteluita. Asennustyö on syytä teettää kokeneella ja ammattitaitoisella urakoitsijalla. Huonosti toteutettu viherkatto voi aiheuttaa kalliin remontin, koska mahdollinen vuotokohta saattaa olla hyvin vaikea löytää. Paviljongilla käytössä oleva maksaruohomatto on Suomessa kasvatettu, suomalaisiin sääoloihin suunniteltu, palosertifioitu tuote.

Laukontorin Paviljonki tuo viherkattorakentamisen esteettiset hyödyt kaiken kansan nähtäväksi Tampereella. Maksaruohopinta on kaunis monivärisine vivahteineen ja se voi jopa kukkia kesäisin.

Viherkattojen todelliset hyödyt ovat kuitenkin esteettisyyttä merkittävämmät:

  • Korkea vedenvarastointikyky, 50-80% sademäärästä varastoituu maksaruohokasvustoon ja haihtuu ilmaan, mikä vähentää päivittäisveden kuormitusta ja vedenkulutusta
  • Parantaa ekologista tasapainoa
  • Vähentää lämmityskustannuksia
  • Suojaa kattorakenteita ja pidentää katon käyttöikää
  • Vähentää lämpötilan muutoksia katolla jopa 80:stä 25:een asteeseen
  • Vaimentaa ääntä.
  • Parantaa kaupunki-ilmaa toimimalla hiilinieluna kasvien muuttaessa hiilidioksidia hapeksi.
  • Vähentää lämmityskustannuksia

Viherkatto kuvastaa myös ekologisuutta, joka näkyy Paviljongin materiaalivalinnoissa kautta linjan.

Viherkattoprojektimme huomioitiin myös Aamulehdessä.

Lisätietoja:
Viherkatot – Tampereen Katehuolto Oy, Arto Korventausta puh. 040 834 5917
Pääurakoitsija - Rakennusliike J.Malm Oy, Jorma Malm puh. 0400 799 298
Tilaajana - Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, Marko Tulokas puh. 050 3866 222